Чого очікувати від чергової реформи ДФС

Без чіткої (не декларативної) реальної стратегії розвитку фіскальної політики, без відповідного навченого кадрового потенціалу, гідного фінансового забезпечення чергова запропонована Урядом реформа ДФС приречена на фіаско, яке ми з Вами зможемо спостерігати вже у найближчі декілька років.

Про це у коментарі PoliticUA розповів провідний вітчизняний експерт у галузі податкового права, керуючий партнер консалтингової компанії ПРК Груп Владислав Розмош.

«У кінці березня 2017 року на сайті Кабміну з’явилось повідомлення про схвалення Урядом чергової концепції реформування ДФС, розробленої Мінфіном з урахуванням рекомендацій Міжнародного валютного фонду, Митно-прикордонної служби США, Міністерства фінансів США та Європейської Комісії тощо», – повідомив фахівець.

За його словами суть вказаної концепції, крім загальних декларативних тез, зводиться до чергового переформатування структури та скорочення чисельності апарату, що на думку «реформаторів» призведе як до підвищення ефективності адміністрування податків так і розвитку ділового клімату в цілому.

Задум авторів концепції передбачає на першому етапі, з 1 травня 2017 року повністю «відреформувати» митницю, шляхом ліквідації митниць як юридичних осіб на обласному рівні. З 27 митниць залишається 1 централізована митниця. На рівні області передбачається створення представництв центральної митниці з метою полегшення проведення адміністративних процедур та здійснення нагляду. Відповідно на районному рівні залишаються митні пости, які напряму підпорядковуються центральній митниці.

Що стосується податкової, то районні ДПІ будуть ліквідовані як юридичні особи та залишаться Центрами обслуговування платників, що надаватимуть виключно сервісні функції. На другому етапі, з 1 січня 2018 року в податковій вертикалі будуть ліквідовані юридичні особи на обласному рівні та створено Міжрегіональне головне управління ДФС.

Працювати у «відреформовній» ДФС будуть «професіонали», яких відберуть через відкриті конкурси та із залученням експертів у відповідній сфері, а вивільнені фінансові ресурси будуть використовуватися виключно на підвищення заробітних плат працівників ДФС.

«І заживе тоді країна, заможні фіскали забезпечать такі надходження, що Уряд не буде знати куди витрачати кошти з бюджетів усіх рівнів», – іронізує експерт.

«Було б добре, якби не було так сумно та жах, який охоплює від того, що реформувати та забезпечувати надходження коштів до Державного бюджету призначили людей, які зовсім не розуміються на цьому», – підкреслив Розмош.

«Це те саме, що людину, яка все життя займалась домашнім господарством призначити реформувати паливно-енергетичний комплекс України.

Зважаючи на теорію ймовірності, можливо у цієї людини і щось вийде, однак чи може Україна у стані війни, зі зростаючою економічною кризою так ризикувати? Відповідь, нажаль, є очевидною», – вважає фахівець.

За словами експерта починаючи з 2014 року, за рахунок так званої «люстрації», з органів податкової та митної служб, звільнили майже усю керівну ланку, яка протягом багатьох років, ще до часів Януковича, забезпечувала функціонування цих служб, не залежно від керівництва та загальної політичної ситуації в державі.

У подальшому, протягом 2014-2017 років через скорочення штатів, ліквідації, об’єднання ряду територіальних органів, низьку заробітну плату тощо з органів ДФС звільнилися і інші фахівці, які вміли збирати податки.

Вказане призвело, до того, що на сьогоднішній день в органах ДФС фактично не залишилося фахівців, які можуть проаналізувати фінансово-господарську діяльність суб’єкта господарювання, провести перевірку та у разі виявлення порушення донарахувати податкові зобов’язання.

А ті донарахування, що і здійснюються, майже у 90% випадків скасовуються у судовому порядку.

«Для чого така робота проводиться не зрозуміло, бюджет від вказаного не отримує майже нічого (зараз ми говоримо не про донараховані суми, а про ті реальні суми, що надійшли до бюджету), а витрати на заробітну плату, супутні витрати на функціонування підрозділів колосальні.

Вказане і змушує «професіоналів», щоб хоч якимось чином забезпечити надходження коштів, здійснювати різного роду блокування податкових накладних, призупинення договорів на електронне обслуговування, розірвання цих договорів тощо», – пояснює фахівець.

«Усе вищезазначене призводить до того, що Державний бюджет України недоотримає значних коштів, шахраї як працювали так і працюють, а добросовісні платники податків платять як за себе так і за тих шахраїв, що ухиляються від сплати податків», – наголосив експерт.

Першоджерело статті

2017-09-11T13:20:02+00:00 Аналiтика|

Залишити коментар